Параграф22 Daily

§22 Новини

Апелативният съд остави Ветко Арабаджиев зад решетките

Апелативният специализиран наказателен съд днес остави в ареста бизнесмена Ветко Арабаджиев. Съдиите се мотивираха с това, че ако излезе на свобода, може да се укрие или да извърши престъпление. Срещу бизнесмена има три обвинения за участие в престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. Сред обвиняемите вече е и Георги Семерджиев, който се изявяваше като домакин на семейство Арабаджиеви в Испания. "Има изменение на обвинението, като в организираната престъпна група в същия инкриминиран период е включен като участник и Георги Семерджиев", обясни прокурор Кирил Пейчинов. Според него обвинението е изменено, защото прокуратурата е намерила достатъчно доказателства, събрани по реда на НПК, а именно - разпити на свидетели, и доказателства, събрани по реда на Закона за СРС. „По отношение на данъчните престъпления, по отношение на изпирането на пари, на този етап прокуратурата не е изменила обвинение”, посочи той.

Обвинението на Семерджиев е повдигнато задочно преди около месец. „Спрямо него също е издадена Европейска заповед за арест до компетентните власти на Кралство Испания”, обясни обвинителят. Семерджиев е обвинен като участник в организираната престъпна група, която на този етап няма ръководител. „Георги Семерджиев е локализиран на територията на Кралство Испания, и в момента върви съдопроизводство във връзка с неговото предаване на българските компетентни власти - специализираната прокуратура”, посочи още Пейчинов.

Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха екстрадирани от Испания през май. Двамата бяха задържани в къщата на Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа. Маринела Арабаджиева е обвинена за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (при условията на съучастие и в рамките на продължавано престъпление), както и изпиране на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във