Параграф22 Daily

§22 Новини

Апелативният съд отхвърли финт на бившия румънски министър Елена Удря

Софийският апелативен съд заседава по искането за екстрадиция на бившия румънски министър Елена Удря и отхвърли искането й  българският съд да отправи преюдициално запитване до европейски съд. То е свързано с това дали България може да откаже предаване на Румъния, ако са налице доказателства, че там ще бъдат нарушени човешките й  права. По думите на Удря вече има редица случаи, при които други държави са отказали предаване на румънски граждани, именно заради такива рискове.

След съвещание съдебният състав счете, че искането на Удря е неоснователно. С мотива, че е безпредметно да отваря такова запитване. Ясни са разпорежданията на Европейския съд и не се явяват затруднение за българските магистрати.

Според прокуратурата няма основание да не се изпълни екстрадицията. Налице са всички предпоставки тя да бъде върната в родината си.

Защитата поиска да се отмени решението на Окръжния съд в Благоевград за нейното екстрадиране. Според адвокат Христо Ботев, ако Удря бъде върната в Румъния, ще бъдат нарушени правата ѝ за справедлив процес. И добави, че условията в румънския затвор са в противоречие с човешките права.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във