Параграф22 Daily

§22 Новини

Апелативният съд в Париж потвърди присъдата на руснака Александър Виник за пране на пари

Парижкият апелативен съд потвърди осъдителната присъда от пет години лишаване от свобода за руския гражданин Александър Виник, по обвинение в пране на пари и като част от престъпна група. Това съобщи кореспондент на ТАСС. В същото време съдът е отменил наложената на Виник глоба от 100 хил. евро. По-рано прокуратурата поиска да намали размера на тази сума, изразявайки съмнение, че Виник ще е в състояние да я заплати.

Съдът потвърди решението на първата инстанция, че Виник не носи отговорност за изнудване на средства с помощта на злонамерен софтуер и не е негов разработчик. Съдията обаче отхвърли исканията на защитата за допълнителни технически експертизи за установяване на съответствието между данните на оригиналния носител и копия от устройствата на мобилния телефон и лаптопа, които фигурират в делото.

Заседанието на съда започна с три часа закъснение. Както каза пред журналисти гръцкият адвокат на руския гражданин Зоя Константинопулу, това се дължи на неразбирателство по време на организацията на процеса, поради което Виник не бил доведен в съда от затвора. Въпреки факта, че руснакът е в арест близо до съда, беше решено да се организира конвой от силите на друг затвор, разположен далеч извън френската столица.

Жалбата на защитата

Защитата на Винник е разстроена от присъдата на Парижкия апелативен съд, каза руският адвокат Фредерик Бело пред репортери и в най-близко бъдеще ще подадена касационна жалба. "Ние сме много разстроени, тъй като апелативният съд просто потвърди решението на първата инстанция, изявленията, направени по време на съдебните заседания, не бяха взети предвид", каза Бело. "Ще подадем касационна жалба."

Съгласно правилата на френското правосъдие, тя трябва да бъде подадена в рамките на пет дни след вземане на решението. "Александър Виник е изключително шокиран <...>, но възнамерява да продължи да се бори и да подаде касационна жалба, за да докаже невинността си", подчерта адвокатът.

Той отбеляза със съжаление, че съдът не е взел предвид аргументите на защитата, че доказателствата по това дело са били прехвърлени на трета страна без подходящ контрол. Според него съдът разчита само на данни, предоставени от властите на друга държава, и дори френски следователи потвърждават, че не са имали достатъчно време да ги проучат правилно. На тази основа адвокатът планира да подаде жалба.

В същото време Бело приветства решението да оправдае отново клиента си по обвинения, свързани с използването на зловреден софтуер за изнудване на пари. "Това ясно показва, че разследванията, проведени във връзка с това във Франция, във връзка с които той беше екстрадиран тук, са незначителни и нямат основание", каза Бело.

Facebook logo
Бъдете с нас и във