Параграф22 Daily

§22 Новини

Апелативният съд в Пловдив отстрани кмета на Неделино от длъжност

Кметът на община Неделино Стоян Беширов е окончателно отстранен от длъжност. Така Апелативният съд в Пловдив потвърди изцяло решението на Смолянския окръжен съд, предаде cross.bg. Срещу екс-общинарят са повдигнати три обвинения за длъжностни престъпления на обща стойност около 700 000 лева. Апелативният съдия Евдокия Кемалова смята, че е възможно Стоян Беширов да влияе на подчинените си, ако остане на поста. Определението ѝ не може да се обжалва.

Съдът в Смолян отстрани от длъжност кмета на община Неделино Стоян Беширов след проучване на Нова телевизия. В предаването „Разследване" Беширов беше уличен в злоупотреба с обществени поръчки за над 900 000 лева. На кмета е повдигнато обвинение за престъпления по служба и злоупотреба с пари по европейските програми.

Междувременно свидетели по делото вече са се оплакали, че срещу тях е упражняван натиск. Авторът на разследването Васил Иванов коментира, че и върху самия него е имало опити за притискане. Правени са всякакви опити да се спре излъчването на материала, в това число и традиционните заплахи по телефона и проследявания, твърди изданието.

„Това са стандартните заплахи. Като отхвърлиш предложенията, започват нощните позвънявания, заплахите", заяви Васил Иванов в предаването „Здравей, България". В разследването си журналистите разкриха, че през лятото на 2014 г. с държавни пари е била ремонтирана детската градина в Неделино. Фирма е получила 40 000 лева, за да смени дограмата на детската градина, но това се е случило само на документи.

Веднага след излъчването на разследването, прокуратурата се самосезира, извърши се спешна проверка, а в Неделино бяха изпратени екипи на ДАНС и софийската прокуратура.

Държавното обвинение образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу Беширов и му повдигна няколко обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във