Параграф22 Daily

§22 Новини

Аренда на 3 хил. дка църковна земя край Айтос вероятно погубила отец Ромил

Цялата истина за трагичната кончина на айтоския отец Ромил Негозов, на 50 г., може да бъде извадена на бял свят само ако МВР дръзне да влезе при секретаря на Сливенската митрополия Вълкан Янев. При него се съхраняват нотариалните актове за стотици хиляди декари църковни земи, продадени или отдавани под аренда през годините. Към този момент не е известно разследването да е прехвърлено към криминалния сектор на ОДМВР-Бургас, той като става дума за смърт на публична личност. Работата по разкриването продължава да е в ръцете на местния началник на РУ Севгин Али. Факт е, че Флагман в петък вечерта проведе собствен разпит на Кольо от Руен, който държи ключа за християнската църква.

Още в петък следобед, само два часа след като бе открит трупът на обесения в Руенския балкан свещеник, Духовен съвет от Сливенската митрополия излезе на бърза ръка с констатация, обявена и в публичното пространство, че става въпрос за извършено престъпление, дъже плъзнаха слухове на покушение на етническа основа.

Ромил бе изпратен с всички почести след траурна литургия в църквата, в която той служи близо 25 години. Подчертаваме, че опелото бе проведено в неделя с благословението на Негово Високо Преосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, водено от викария му епископ Йеротей – игумен на поморийския манастир, подпомогнат от множество свещеници. С този жест Църквата показа, че изключва възможността за самоубийство на своя служител, сочи Флагман.

До този момент в понеделник – около 17 часа, разследването се води по три основни хипотези – самоубийство, убийство и склоняване към самоубийство. Данните от аутопсията, извършена в събота сутринта, са показали, че липсва насилие, но това не било достатъчно, за да се изгради точна представа за фактическата обстановка около настъпването на смъртта на отеца. Три независими източника, с които разговаря днес Флагман.бг, ни насочиха да търсим причината за трагедията, разтърсила региона, в имотните сделки за 3 хил. дка гори и ниви край Айтос.

В петък, около 12:30 часа, когато отец Ромил бе намерен задушен от пристегнатия на врата му клуп в гората, той всъщност е трябвало да бъде на изслушване пред комисия в Сливенската митрополия, в присъствието на Иоаникий и Вълкан Янев. Той трябвало да докладва с документи как е стопанисвал хиляда дка дъб в Айтоската кория и 2 хил. дка ниви между шосето и жп линията от лявата страна при влизане в града откъм Бургас.

Седмица преди да сложи край на живота си, енергичният, физически и психически здрав свещеник, е имал среща на четири очи с викария на Иоаникий – Йеротей, с когото са разговаряли именно по темата за имотите, поверени им за управление. Ромил изглеждал притеснен, заради постъпили при владиката доноси относно въпросните 3 хиляди дка църковна земя, отдавана под аренда години наред.

Всички книжа за земите на Синода, поверени за управление от Църковното настоятелство на айтоския храм „Св. Димитър Солунски”, би трябвало да се намират в касата му. За отбелязване е обаче, че председател на настоятелството е бил именно Ромил Негозов и сега съпругата му Мери, също служителка в храма, трябва да предостави ключа пред свидетели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във