Параграф22 Daily

Окончателно:

Арестът на Бойко Борисов е незаконен

Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за законност и за непроизволност, се казва в окончателното решение на Административния съд София-град, с което обяви окончателно заповедта за ареста на Борисов за незаконна. Както е известно, лидерът на ГЕРБ беше задържан вечерта на 17 март, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени.

От МВР тогава обясниха, че разследването е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“, свързан със снимките с евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов.

Още през април Софийският районен съд обяви задържането за незаконно, като посочи, че не е имало нито едно събрано доказателство за съпричастност на бившия премиер с разследваното изнудване на Васил Божков, а от заповедта за задържане на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) не ставало ясно и какви са основанията Борисов да бъде арестуван.

В решението на съда се казваше още, че задържането на Борисов е и несъответно на закона, тъй като е нарушен принципът на съразмерност по АПК. „В конкретния случай, нито е обосновано, нито е доказано, че за постигането на законова цел е било необходимо задържането за срок от 24 часа“, пише АССГ и оставя в сила решението на районния съд за отмяна на заповедта. Столичната полиция пък е осъдена да плати на Борисов 480 лева разноски по делото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във