Параграф22 Daily

§22 Новини

Арестуваха с подкуп граничен полицай на Дунав мост при Русе.

Служителят пропуснал двама български граждани без да ги регистрира в информационната система, че влизат в страната и без да имат зелен сертификат. За услугата им поискал и взел от тях общо 30 евро. При претърсване на униформата и служебното му помещение са открити още 400 евро в различна валута, а в дома му – 250 евро.

Сигналът за корупционната схема е подаден в края на миналата година, обясни окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Тогава става ясно, че български граждани с коронавирус, които са били в чужбина, са потърсили лекарска помощ без преди това да са регистрирани, че са влезли в страната и без да имат зелен сертификат.

Тоест, те продължавали да се водят, че са в чужбина, и при извършване на друго престъпление, не биха могли да бъдат обвинени, каза още окръжният прокурор Георги Георгиев. Установено е, че голяма част от тях са преминали през граничния пункт при Русе.

От Окръжна прокуратура – Русе със съдействието на Гранична полиция и Областната дирекция на МВР разследват дали служителят с инициали Г.С.Д. е вземал и други подкупи, а също и дали в корупционната схема участват негови колеги.

Той е в системата на Гранична полиция от 28 години. Ще бъде задържан за 72 часа. Ще му бъде повдигнато обвинение за получаване на подкуп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във