Параграф22 Daily

§22 Новини

Арестуваният лихвар Менду "ял и пил с полицаи и магистрати"

Задържаният лихвар Стефан Асенов-Менду раздавал стотици хиляди лева заеми срещу големи лихви, фамилията му притежавала 15 недвижими имота и 60 луксозни автомобила – съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. „Хората от ромската общност считали, че взимат пари от „Банка Менду“, а Асенов ги респектирал с висок стандарт и връзки по институциите. В Аджинсан махала, откъдето е задържаният, се говорело, че той е ял и пил с полицаи и магистрати“ – заяви прокурор Попов.

„14 от автомобилите са открити, останалите се издирват. При обиските са иззети около стотина хиляди лева в брой, но голямата част от парите Асенов държал в банка в чужда държава. Установено е, че фамилията му, в която всички са безработни, изгражда нова 6-етажна кооперация в Пловдив“ – съобщи Попов. „В полицейската акция по задържането му са участвали 100 служители на полицията, задържани са 9 души, претърсени са 7 адреса, повечето от които в Аджинсан махала“ – съобщи директорът на пловдивската полиция Йордан Рогачев.

Братът на Асенов притежавал хотел край автомагистрала „Тракия“ до Войводиново. В хода на разследването е установено, че стаите били ползвани от проститутки. Срещу Стефан Асенов, жена му и брат му са повдигнати обвинения, като тримата са задържани за 72 часа.

Обвиненията срещу Асенов и жена му са за лихварство, данъчни престъпления и пране на пари. Брат му е обвинен за склоняване към проституция и предоставяне на помещения за проституция. „Няма как за толкова години никой от официалните власти да не е знаел за дейността на Менду. Ще продължим разследването докрай, за да разберем имало ли е разпънат чадър върху него“ – закани се Румен Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във