Параграф22 Daily

§22 Новини

„Архивите” оборват митове за Народния съд

Народният съд от 44-45 година "оживя" в новия сайт на Държавна агенция "Архиви". На сайта archive.bg вече всеки може да види дигитални копия на документи, обвинителни речи, пледоарии, показания и разпити по абсолютно всички дела. Тъй като работата обаче е много трудоемка, сайтът ще бъде запълнен с цялата информация най-рано след 3-4 години.


До момента е достъпен 1-ви състав от София, който е съдил царските регенти, дворцовите съветници и министрите. Почти финализирана е работата и по 2-ри състав, който отговаря за съдебните процеси срещу депутатите.Сайтът е снабден и с галерия, която вече е запълнена с всички налични снимки от съставите не само в столицата, но и в цялата страна.


Зам.-председателят на агенцията Върбан Тодоров използва събитието да развенчае няколко мита за работата на Народния съд. По думите му не е вярно, че присъдите са отменени от тогавашния главен прокурор Иван Татарчев, тъй като групово оневиняване на подсъдимите не може да има.


Според историка осъдените политици не са реабилитирани, защото това би значело да се реабилитира и политиката им. След 1989 година обаче възниква голям интерес към морална и преди всичко материална реабилитация, тъй като много от присъдите са свързани с конфискации и до днес се водят хиляди дела из цялата страна.


По думите на Тодоров изследователите са обърнали особено внимание на процеса срещу бившия министър-председател Богдан Филов, като в самото дело са спазени всички норми по тогавашното законодателство, но все още е спорно дали самият процес е бил законен. Действително е имало политически натиск за възмездие, особено при 1-ви и 2-ри състав, потвърди историкът. Това прави немалка част от делата политически и необективни.


Тодоров потвърди наличието на наистина справедливи присъди, но пък коментира, че в работата на 7-ми състав от София, който е отговарял за антисемитизма е имало доста на брой меки присъди.


Друг оборен мит е този, че Народният съд у нас е бил най-тежкият. Според архивите обаче у нас смъртните присъди са заемали дял от 20% докато в Германия те са 50%.


Според историците Народният съд не е прецедент за страната, тъй като преди това на три пъти се е събирал държавен съд, който неуспешно се опитал да осъди виновниците за Първата световна война.


Идеята на Държавна агенция "Архиви" е да продължи да работи за публичност, публикувайки всички документи, за да може хората да се запознаят с индивидуалните документи, дела и досиета на всеки подсъдим през този период, за да може сами да си изградят представя за всяка личност, а не да има генерални оценки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във