Параграф22 Daily

§22 Новини

Армията е изцяло готова да се включи в охраната на българските граници

Армията е изцяло готова да се включи в охраната на българските граници, съобщи във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев. Усилията са да бъде покрита цялата зелена граница, за да могат българските власти да знаят кой влиза в България, посочи той.

Министър Ненчев каза, че е изпратил писма до министрите на отбраната на Турция, Гърция, Македония и Сърбия, в които ги уведомява, че присъствието на български въоръжени сили по техните граници не би следвало да се разглежда като заплаха, а като опит за справяне със ситуацията. Той каза, че ще инициира среща със своите колеги от съседните държави.

Министър Ненчев подчерта, че средствата за охрана на границата от военнослужещите ще бъдат целеви и ще бъдат осигурени от бюджета.

Във Велико Търново министър Ненчев участва в кръгла маса на тема "Образователните политики на Министерството на отбраната и националната сигурност", организирана в Националния военен университет "Васил Левски". В експозето си той посочи, че силно променената и влошена среда за сигурност изисква от Министерството на отбраната да предприеме конкретни стъпки, включително свързани с образователната система.

Като нови моменти министър Ненчев открои удвояване на приема във висшите военни училища и възможността съкратени служители на Министерството на отбраната да могат да се връщат в системата при условие, че не са минали 10 години от съкращението им и остават повече от пет години преди пенсионирането им.

В срещата участваха началниците на висшите военни училища в страната, началникът на отбраната генерал Константин Попов, заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, народният представител Милен Михов, експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във