Параграф22 Daily

§22 Новини

Армията остава в резерв срещу бежанците засега

Мерките, които държавата се кани да предприеме срещу мигрантския натиск, ще засмучат доста средства, стана ясно от изслушването на служебния премиер Стефан Янев, вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков и министъра на отбраната Георги Панайотов в парламента. Както е известно тримата и служебният министър на външните работи Светлан Стоев бяха поканени в Народното събрание след като депутатите вкараха изслушването им в извънредна точка в дневния ред в сряда (1 септември). Смисълът на поканата бе те да се запознаят с конкретните мерки и разчети на кабинета във връзка с очертаващата се бежанска вълна по южната граница, част от която е и външна граница на ЕС.

Един от основните въпроси в изслушването бе предвижда ли се участие на военни подразделения в подсигуряването на държавната граница. Засега няма необходимост от включването на военни части в операция по охрана на границата, заяви служебният премиер Стефан Янев. Министерство на отбраната обаче вече е съгласувало с МВР съвместни мерки срещу засилен мигрантски натиск по външната граница на ЕС. Военното ведомство има готовност да изпрати по границата 1051 военослужещи, в рамките на 3 ротации от по 2 седмици, разкри министърът на отбраната Георги Панайотов. Те ще изпълняват задачи по пресичане на незаконно преминаване на границата от бежанци, наблюдение с технически средства, търсене и евакуиране на мигранти във вътрешността, логистика на служителите на МВР и други.

Според сметките на МО за включването на военни в съвместни операции с МВР по границата ще са необходими допълнителни финансови средства, с които министерството не разполага. На първа ръка са необходими 8 640 000 лева. Предвиждат се и 606 000 лева за горивно-смазочни материали, за непредвидени разходи 360 000 лева. За издръжка и осигуряване на средно 600 военнослужещи на месец в идните четири-пет месеца МО ще очаква допълнително 9 606 000 лева, разкри министър Панайотов.

За включването на военни в охраната на държавната граница съвместно с "Гранична полиция" ще са необходими и средства за ремонт на летателна техника, която е необходима за подсигуряване на наблюдение на големи участъци по границата. МО иска 12 млн. лева за ремонт на хеликоптер "Кугър", както и още 5 млн. лева за възстановяване на летателната система Аеросонда МК-47 MG.

МВР също ще поиска допълнителни средства, които ще са необходими за възстановяване на оградата по българо-турската граница. Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков предложи мерките по поддръжка и възстановяване на дупките по оградата и пътната инфраструктура да се вменят на Главна дирекция "Гранична полиция", като се извадят от ангажиментите на областните управители от Бургас, Хасково и Ямбол. Управителите на тези области са приели  идеята на Рашков, която е била обсъдена на среща с тях. За възстановяването на компрометираните участъци по съоръжението ще са необходими 3-4 млн. лева в следващите 2-три месеца, заяви Рашков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във