Параграф22 Daily

§22 Новини

AС – Благоевград не даде ход на делото по жалба на Румен Томов

Административен съд – Благоевград не даде ход на делото, тъй като Румен Томов не е знаел, че днес има дело по неговата жалба. Следващото заседание е насрочено за 12 май 2020 г. Румен Томов не е бил открит за да му бъде връчена призовка, обясни председателят на Общинската избирателна комисия – Благоевград – адвокат Мартин Бусаров, който присъства на близо половинчасовото заседание на Административния съд.

ОИК  е представила в съда всички изискани документи- преписката по взимане на решението от 28 април, извадката от клетвения лист, когато Румен Томов се е заклел като кмет, както и решението на ОИК, с което Томов е обявен за избран като кмет и двете решения на АС – Благоевград, което упълномощява избирателната комисия да прекрати пълномощията на Румен Томов като кмет и решението на Върховния административен съд, което потвърждава решението на съда в Благоевград. Във вторник административният съд трябва да разгледа възраженията на Румен Томов срещу решението на избирателната комисия, както и мотивите на ОИК за прекратяването на пълномощията на Томов. Ако съдът реши в полза на Румен Томов, избирателната комисия ще обжалва, категоричен е Мартин Бусаров.

Административен съд – Благоевград спря предварителното изпълнение на решението на ОИК – Благоевград за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на общината Румен Томов, след подадена от него жалба. С жалбата си Румен Томов направи особеното искане за спиране на предварителното изпълнение на решението, позовавайки се на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, според който „съдът може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда“.

Съдът прие, че искането на Румен Томов е допустимо, а „предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респективно за публичния интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед на което предварителното изпълнение засяга доброто му име“, е записано в определението.

Определението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от уведомяване на страните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във