Параграф22 Daily

§22 Новини

АС - Благоевград отмени решение на Общинския съвет след жалба на екскмета Томов

Благоевградският Административен съд отмени решение на ОБС, взето в началото на 2021г., което задължаваше кмета да включи общински съветници в назначените от него постоянно действащи комисии, сочи Струма.

Решението бе оспорено от тогавашния кмет Румен Томов, а според съда, жалбата му е напълно основателна. Мотивите за отмяната му са, че органът на местно самоуправление не може да приема решения, с които да задължава кмета на съответната община да включва представители от Общинския съвет в назначените от него постоянно действащи комисии.

Общинските съветници могат да участват в състава на комисии, които са назначени от кмета на общината, но това е изцяло в неговата компетенция, а с решението си благоевградските съветници са превишили властта си. Мотивирайки се по този начин, АС Благоевград обяви решението за нищожно.

На редовната си сесия, провдена на 29 януари тази година, с гласовете на 35 общински съветници Румен Томов бе задължен да включи общински съветници в назначените от него постоянно действащи комисии.

В общо 22 постоянни комисии бяха добавени общински съветници, като най-много – 8, бяха включени в Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата, 7 в комисията, която се занимава с преместваеми обекти, рекламни елементи и ползване на открити площи – общинска собственост, 5-има в Експертния съвет по устройство на територията и т. н.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във