Параграф22 Daily

§22 Новини

АС - Благоевград потвърди решението на ОИК Хаджидимово за избора на кмет на Копривлен

Административният съд в Благоевград потвърди решението на общинската избирателна комисия /ОИК/ в Хаджидимово за избора на кмет на кметство Копривлен, а в мотивите на решението е отбелязано, че възпроизведеният вот от бюлетините с изчезнало мастило не променят крайния резултат, съобщават от правораздавателния орган.

В съда единият от кандидатите за кмет на кметството - Ангел Зайков, е оспорил решението на ОИК, с което Лъчезар Банев е обявен за избран на първи тур за кмет на хаджидимовското село Копривлен. В производството по оспорване истинността на съдържанието на протоколите на секционните комисии в село Копривлен и протокола на ОИК Хаджидимово е била допусната и изготвена съдебно-техническа експертиза на сто и петдесет бюлетини, отчетени като "неличащи се" в СИК номер 11 в село Копривлен, съобщават от съда.

В мотивите на решението е отбелязано, че е установено по несъмнен начин от заключението на вещото лице, че в 137 от изследваните общо 150 бюлетини, отчетени от секционната комисия като "неличащи", ясно личи знак "X" или "V", поставен в квардатчето за гласуване. От тях 72 са за Ангел Зайков, а за избрания кмет Лъчезар Банев - 64, както и една "не подкрепям никого". В мотивите на съда е отбелязано още, че "несъмнено вотът в тези бюлетини е нанесен с пишещо средство, тип химикалка, което, според показанията на свидетел е пишело със синьо мастило, тоест вотът на избирателите в тези бюлетини вероятно е упражнен с химикалка с така нареченото изчезващо (симпатично) мастило."

Въпреки, че тези бюлетини не могат да бъдат отчетени като действителни при преброяването, съдът е решил те да бъдат зачетени при проверка на оспореното решение на ОИК Хаджидимово. Като причина се посочва, че бюлетините съдържат действителен глас и трябва да бъдат зачетени при определяне на крайния резултат за избор на кмет на кметството, иначе се игнорира законното право на глас на 137 избиратели.

Прибавянето на гласовете от тези бюлетини обаче не променя крайния резултат и оспореното решение на ОИК Хаджидимово, с което е обявен за избран за кмет на кметство Копровлен Лъчезар Банев е правилно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във