Параграф22 Daily

§22 Новини

АС-Варна осъди БНБ за забавено плащане на депозит след фалита на КТБ

Варненка осъди БНБ да плати обезщетение в размер на 5000 лева заради забавеното изплащане на гарантиран депозит след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).  Причината е , че банковият регулатор е нарушил правото на Европейския съюз, като не е обявил в петдневен срок неналичност на депозита в КТБ, съобщават от Административен съд-Варна.

Делото е образувано по два иска на клиентка на КТБ против БНБ за сумата от 500 лв., представляваща лихва за забавено плащане на сумата от 100 000 евро, представляваща гарантиран размер на вложенията на ищцата в „Корпоративна търговска банка“ АД и за сумата от 32 950 лв., представляваща разлика между размера на вложенията й в „Корпоративна търговска банка“ АД и изплатения ѝ гарантиран депозит. След извършена съдебно-счетоводна експертиза е изчислен размерът на лихвата в лева, начислена върху сумата от 196 000 лв., както и размерът на законната лихва за забава върху сумата.

Съдът решава, че БНБ дължи обезщетение само за периода на забава – от момента, в който реално клиентката е трябвало да има достъп до депозита си до момента, в който нарушението е преустановено, а именно за периода от 25 юли 2014 г. до 06 ноември 2014 г, като изчисленията показват, че вредата е в размер на 4382 лева, а над този размер и извън периода 25 юли 2014 г. – 06 ноември 2014 г., претенцията е недоказана и следва да се отхвърли като неоснователна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във