Параграф22 Daily

§22 Новини

Асеновградчанин, победил рака, съди МЗ за ваксините

Излекуваният от рак на дебелото черво Николай Иванов от Асеновград съди Министерството на здравеопазването заради отказ да му бъде платено лечението в чужбина.В испанска клиника на младия мъж са поставени специални ваксини на стойност 25 000 евро. Николай иска държавата да поеме тези разходи. Получава отказ с мотива, че поставените ваксини са експериментални, съобщи БНТ.

Преди 4 години животът на асеновградчанина се преобръща. Лекарите в градската болница му поставят диагнозата рак на дебелото черво. Следват две операции и шест химиотерапии в столицата – всички неуспешни. “Oтписаха ме – месец и половина, два ми даваха живот, аз имах разсейки по цялото тяло”, споделя Николай.

28- годишният мъж търси спасение в Испания. За да помогнат на Николай, негови приятели организират редица благотворителни инициативи. „Ние си продадохме цялото семейно имущество, апартамент, кола, земи, за да се започне лечението, което варира над 160 хиляди евро”, разказа мъжът.

В Испания следват още операции и химиотерапии. Лекарите му поставят и шест инжекции със специални ваксини, които струват 25 000 евро. Така Николай печели битката с болестта. Но започва нова – със Здравното министерство. Той пише молба да му бъде поета сумата за ваксините, но получава отказ. „Тази ваксина се прави в много държави от ЕС и не е експериментална, обаче в България казват, че е експериментална и поради тази причина не искат да ми заплатят лечението“, каза мъжът.

Делото на Николай срещу отказа да бъде финансирано лечението му е заведено в Софийския административен съд.

„Лечението, което иска Николай да му бъде финансирано, е лечение, което не се познава и не се прилага в България… и по тази причина заключението на българските медици, които трябва да обслужват административните процедури, дали да бъде финансирано това лечение, е, че този тип лечение е експериментално“, обяснява адвокатът Стоян Донков.

Адвокатите на Николай настояват да се назначи експертиза с международно участие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във