Параграф22 Daily

§22 Новини

Асоциацията на руските банки не желае да блокира личните сметки на предприемачите

Асоциацията на банките в Русия (АБР) изпрати писмо до първия вицепремиер и министър на финансите Антон Силуанов с молба да забрани на Федералната данъчна служба да изисква от трезорите да замразяват личните сметки на бизнесмени, съобщава вестник "Известия". "АБР иска от Антон Силуанов да забрани на ФДС да изисква от банките да блокират личните сметки на предприемачите", се казва в изявлението.

Сега териториалните поделения на Федералната данъчна служба на Русия изискват от кредитните институции да замразят депозираните във влогонабиращите институции средства на руснаците, обвинени за неплащане на дължимите налози, които те, като еднолични търговци, дължат на държавата. Сметките, които данъчните изискват да бъдат блокирани, обаче често пъти не са свързани с някакви търговски дейности", се казва още в писмото на АРБ.

Организацията подчертава също, че подобни действия представляват риск и от нарушаване на конституцията. "Парите в банката са може би единственият капитал на гражданите; тяхното блокиране и принудителното им събиране може да лиши човек от поминъка му, което противоречи на основния закон на страната", цитира "Известия" още пасажи от писмото.

АБР също счита за препоръчително кредитните институции да не бъдат санкционирани за отказ да се съобразят с изискванията на Федералната данъчна служба, докато Министерството на финансите не изясни този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във