Параграф22 Daily

§22 Новини

„Атака” даде добричката кметица на Сотир Цацаров

Народният представител от „Атака" Калина Балабанова подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров относно съмнения за конфликт на интереси и причинена щета за община гр. Добрич чрез продажбата на тролейбусна контактна мрежа. Това съобщиха от партията. Според Балабанова кметът Детелина Николова не спазва изискването за привличане на лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусна кабелна мрежа в Добрич. Оценката е възложена на фирма „Ел" ЕООД - Русе, която според националистката не притежава такъв лиценз. В сигнала Балабанова оспорва направената оценка и изказва съмнение за личния интерес на фирмата, като дава пример със завишени стойности на дейности по демонтажа.

Според „Атака" друго нарушение от страна на Детелина Николова е взимането на еднолично решение без санкция на Общински съвет за сваляне на началната тръжна цена с 20% при насрочването на втория търг. Калина Балабанова коментира, че от тръжната документация не става ясно кое налага намаляването на цената с 20%, а не с 10% или с 5%. Тя смята, че с това решение Детелина Николова не спазва  изискванията за управлението на общинската собственост с грижата на добър стопанин.

Като следващо нарушение по Закона за общинската собственост народният представител от „Атака" изтъква заповедта, с която градоначалничката позволява на спечелилата търга фирма да плати на две вноски. Тя извършва нарушение като предава владението на тролейбусната контактна мрежа без да е заплатена цялата сума и не предприема действия по обезпечаване на втората вноска.

„Случайно или не, кметът на град Добрич не взима под внимание отявлен конфликт на интереси или по-точно обстоятелството, че изготвилият предварителната пазарна оценка, подписалият като пълномощник договор за покупко-продажба на контактна тролейбусна мрежа и извършителят на ликвидационните действия е едно и също лице - собственикът на „Ел" ООД-Русе Стефан Спасов Стефанов", коментира атакистката.

Въз основа на всички тези нарушения Балабанова сезира главния прокурор Сотир Цацаров да провери дали кметицата на Добрич е извършила престъпления по служба според Наказателния кодекс, както и Министерството на финансите, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, конфликт на интереси и корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във