Параграф22 Daily

§22 Новини

Аташе Стефани Дюмортие отказва да се яви по делото срещу Сидеров

Появи се ключовият свидетел по делото за хулиганство срещу Волен Сидеров - Костадин Колев. След като на предишното заседание стана ясно, че Колев е в отпуск и по информация на неговия брат ще се завърне в страната ни едва през май, днес той изненадващо се появи на заседанието. Появата му бе изненадваща дори и за съда, тъй като той е нередовно призован. Колев заяви пред Темида, че желае да бъде приобщен по делото като частен обвинител.

На предишното си заседание съдът реши да призове всички полицаи, охранявали летището в деня на инцидента. Всички те се явиха днес, но отказаха да се възползват от правото си да участват като страна по делото. Така съдът конституира единствено Костадин Колев като граждански ищец и частен обвинител в делото срещу атакиста.

Междувременно е постъпило писмо от френското посолство до председателя на Софийския градски съд, в което се посочва, че френското аташе Стефани Дюмортие се ползва с имунитет пред съдебните власти в България, поради което тя няма да се яви. Освен това от френското посолство припомнят, че Дюмортие вече е давала показания в досъдебното производство.

Адвокатът на Сидеров, Явор Нотев, затвърди позицията си, че държат на явяването й. Юристът поясни, че името на Дюмортие не фигурира в списъка на дипломатическия корпус. Освен това той подчерта, че показанията й са основен доказателствен източник.

Делото срещу лидера на „Атака" Волен Сидеров е по случая от 6 януари 2014 г., когато на борда на самолет, изпълняващ полет от София за Варна, и после на летище "Варна", депутатът вдигна скандал и се държа агресивно. Сидеров е обвинен в три противозаконни деяния - хулиганство, обида и нападение срещу орган на реда.В скандала на летището бе намесено и френското дипломатическо аташе Стефани Дюмортие, както и служители на реда.

Волен Сидеров е обвинен, че е крещял обидни реплики и оказал съпротива срещу полицаите Милен Кателиев и Недко Недев, които са изпълнявали задълженията си по опазване на обществения ред.  Месец след предсрочните парламентарни избори през октомври 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на петима народни представители, сред които и на Волен Сидеров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във