Параграф22 Daily

§22 Новини

Атентатът в Бургас остава неразгадан

Българските разследващи на кървавия атентат на летището в Сарафово са в пълно неведение относно неговите извършители, стана ясно от срещата на високо равнище между двете страни в Тел Авив. На нея израелският премиер Бенямин Нетаняху отново повтори версията, че терористичният акт е дело на проиранската групировкаnbsp;bdquo;Хизбулла.


При срещата си с министър-председателя Бойко Борисов в Йерусалим Нетаняху изтъкна категорично: bdquo;Знаем това, което казваме. Знаем, че е bdquo;Хизбулла и знаем, че Иран работи с bdquo;Хизбулла. Нашият премиер обаче се въздържа да посочи кой стои зад терористичния акт и заяви, че bdquo;ние не разполагаме с достатъчно информация, която категорично да каже кой е извършителят. Премиерът е в Йерусалим за съвместно заседание на правителствата на България и Израел като води заедно със себе си 12 министри.


bdquo;Категорично казах на премиера Нетаняху, че винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероризъм или държава, която произвежда терор, стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ние ги нямаме, затова продължаваме много усилено да работим по разследването с всички служби, които могат да допринесат за това, каза Борисов.Той посочи, че България ще настоява да се намерят и да бъдат съдени тези, които извършиха атентата.


В същото времеnbsp; президентът Росен Плевнелиев също засегна болезнената тема за кървавата баня на летище Сарафово. На форум по сигурността в Югоизточна Европа държавният глава коментира, че посещениетоnbsp; на министър-председателя, на правителството, включително и на вицепремиера, който отговаря за сектор Сигурност в Израел било знаково и важно за хода на разследването.


Преди един месец българският държавен глава заяви, че в следващите седмици ще има резултати в разследването и даде срок на разследващите до средата на септември да направят обществено достояние информацията докъде са стигнали в разплитането на случая. Сега обаче той не коментира конкретно дали е видял някаквиnbsp; резултати. Освен, че определи посещението на министрите в Израел като знаково за разследването, Плевнелиев посочи, че когато те се върнат в България ще отделят време и ресурс, за да информират обществото, включително и по темата с атентата - докъде и как стигна разследването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във