Параграф22 Daily

§22 Новини

Атина разследва за подкупи гръцката фирма, която строи „Струма”

Гърция започна разследване на компанията „Актор”, която у нас спечели търга за строителство на Автомагистрала „Струма” в участъка Сандански-Кулата, съобщи македонската телевизия Телма, цитирана  и от български медии. В Атина са получили сигнал, че компанията е раздавала тлъсти подкупи на официални лица в Република Македония, за да спечели договор за строителство на магистралата Демир капия-Смоквица. Договорът е бил на стойност 270 милиона евро.

Строителните работи по този проект започнаха през 2012 г. Гръцката компания спечели търга, въпреки че нейната оферта беше най-висока, посочва телевизията. Според информацията, в корупционната сделка са включени лица от филиала на компанията в Македония, както и отделни бизнесмени от Гърция.

За разследването Атина е поискала помощ и от Скопие, но тъй като не е получила съдействие, е поискана намесата на Европейската мрежа за съдебно сътрудничество – Евроджъст.

„Актор” създаде много проблеми и у нас, след като спечели търга за участък от Автомагистрала „Струма”. Строителството закъсня, което постави под съмнение усвояването на отпуснатите за целта европейски пари

Facebook logo
Бъдете с нас и във