Параграф22 Daily

§22 Новини

Автокрадецът, който ядоса Бойко Борисов, всъщност не е крал под мярката "домашен арест"

Автокрадецът Ярослав Димитров, от когото премиерът Бойко Борисов се вбеси вчера, че е откраднал два автомобила, докато е под "домашен арест", всъщност не е бил с такава мярка за неотклонение по никое от водените срещу него производства. Това показва проверка на "Правен свят", от която стана ясно, че срещу Димитров има още 3 разследвания в прокуратурата, но по никое от тях не му е налаган "домашен арест" или задържане под стража. Ярослав Димитров беше задържан, след като гражданин, пострадал от автокражба в столичния кв. "Манастирски ливади", предостави запис от камери на заснетите извършители, на които се вижда и лицето на Димитров, който бил познат на МВР и за други подобни случаи.

Конкретната кражба обаче възмути Бойко Борисов, който преди вчерашното заседание на Министерския съвет (МС) каза, че няма как да има съдебна реформа, ако такива хора са на свобода. Той се вбеси, че Димитров уж бил под домашен арест, а в същото време свободно се разхожда и дори краде коли, за да си плаща на адвокати, които да го вадят от ареста. Заради слабия контрол върху мерките за неотклонение, премиерът поиска доклад за това кой следи за това хората под домашен арест да не извършват престъпления, въпреки че няма спор, че отговорност носи МВР.

В прибързания дебат преди МС заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева дори каза, че проблемът възникнал, защото съдът явно не е определил правилната мярка и добави, че домашният арест явно не е подходящата мярка. Информацията за наложен домашен арест пък бе оповестена от вътрешния министър Румяна Бъчварова.

По-късно от Софийския градски съд (СГС) съобщиха, че на Димитров е бил наложен домашен арест само докато трае производство за екстрадиция, което обаче е приключило преди повече от 2 месеца. По него СГС е отказал да предаде Димитров на властите в Словения за изтърпяване на наказание от 10 месеца затвор. Съдът обаче е приел присъдата да бъде изпълнена в България. От прокуратурата днес обясниха пред "Правен свят", че все още се чака самата присъда от Словения, с която на Димитров е наложено наказанието.

"След постъпване на присъдата в СГП, с която на Димитров е наложено горепосоченото наказание, ще бъде внесено искане за образуване на съдебно производство за признаване изпълнението на присъдата по смисъла на чл. 44, ал.11 от ЗЕЕЗА, вр. чл.457 ал. 1 от НПК", посочиха от прокуратурата. Затова реално присъдата все още не е изпълнена.

Със същото решение СГС е приел да предаде Димитров на властите в Италия  по друго водено срещу него дело, но е решил това да стане след приключване на делата, които се водят срещу него в България.

От решението става ясно, че едно разследване срещу Димитров има в Софийската градска прокуратура (СГП), а две са в Софийската районна прокуратура (СРП). От СГП казаха, че разследването при тях е секретно, но "Правен свят" научи, че по него на Димитров не е наложен "домашен арест". По друго досъдебно производство в СРП на Димитров е наложена най-леката мярка - "подписка", а по третото не му била наложена мярка, защото тогава той бил в ареста по друго дело. Ярослав Димитров има влязла в сила тази година 2-годишна условна присъда за теглене на пари от чужди кредитни карти.

Решението на СГС по делото за екстрадиция е влязло в сила на 11 юни, до тогава е била в сила и мярката "домашен арест".

От днес Димитров вече е задържан под стража с определение на Софийския районен съд по образуваното разследване и обвинението за откраднатите коли в "Манастирски ливади".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във