Параграф22 Daily

§22 Новини

БАБХ заличава регистрацията на заведение - нарушител

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заличава регистрацията на заведение за обществено хранене, което неколкократно е затваряно за отстраняване на несъответствия със законодателството в областта на храните.

Инспектори на Агенцията по храните за пореден път са констатирали нарушения в обекта на търговския площад на входа на София от АМ „Хемус”. Установени са лоша текуща хигиена, липса на етикетировка и проследимост на суровините за приготвяне на готови ястия, приготвяне на заготовки в съседен обект, без регистрация по Закона за храните (ЗХ).Незабавно е спряна дейността на двата обекта, управлявани от един и същи бизнес оператор. За унищожаване са насочени над 200 кг храни.

В предходните инспекции също са констатирани несъответствия, налагани са финансови санкции на собственика, заведението е затваряно временно до отстраняване на несъответствията и пускано в експлоатация след проверка от контролните органи. Заради установените системни нарушения в работния процес на заведението Агенцията прилага най-тежката мярка – заличаване на регистрацията на обекта и съставяне на актове с максимални размери, съгласно законодателството, между 2 000 и 6 000 лева всеки.

Случаят ще бъде предаден на разследващите органи и Прокуратурата, съобщават от БАБХ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във