Параграф22 Daily

§22 Новини

Балмър напуска Microsoft за да избегне акционерни войни

Обявеното напускане на шефа на Microsoft Стив Балмър вероятно се случва по-бързо, отколкото в софтуерният гигант смятаха до миналата седмица. Според служители на компанията напускането на главния мениджър през следващите дванадесет месеца като част от един плавен преход нито е било планирано, нито протича гладко, пише в анализ по темата Wall Street Journal.


Решението да си тръгне технически всъщност е взето лично от Балмър, но сега е вече ясно, че главният изпълнитилен директор на Microsoft не е планирал да хвърли толкова рано кърпата. Особено предвид стартиралото преструктуриране на компанията, в чиито конструиране Балмър взе силно участие.


Вместо това, източници твърдят, че графикът на напускането му е бил драстично изтеглен напред. Преди всичко от самия Балмър, а след това и от деветчленен съвет, който включва съоснователя на Microsoft и дългогодишен партньор на Балмър - Бил Гейтс. Всички са се съгласили, че би било по-добре, ако Балмър си тръгне по-рано, отколкото по-късно.


Причината за това решение е старателно скривана: компанията е застрашена от потенциално мръсна борба за ръководенето сред акционерите й, бизнесът изглежда продължава да спада, и - най-важното: стилът на управление на Балмър се разглежда като все по-спорен. Освен това, ако акционер като ValueAct получи място в борда, на Балмър няма да му бъде никак лесно.


Интересното е, че в писмото си до служителите главният изпълнителен директор на Microsoft пише, че в действителност е искал да остане по-дълго: Първоначално исках да напусна в средата на трансформацията на нашата компания към един концерн, който предлага устройства и услуги. При прехода към една компания, която поставя клиентите си в състоянието да правят това, което е най-важно за тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във