Параграф22 Daily

§22 Новини

Бандата на циганския барон Начо отвличала старци да им вземе имотите

Служители на ГДБОП предприеха днес полицейски действия в столичния кв. „Малашевци“. Задържани са 10 души, заподозрени за участие в група, занимавала се с имотни измами. За петима от тях има издадени заповеди за задържане за срок до 24 часа, изяснява се съпричастността на останалите, съобщи главният секретар на  МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той уточни, че работата по досъдебното производство е започнала  преди повече от година.  Данните към момента сочат, че задържаните са подозирани за участие в три случая на отнети имоти на различни места в София, като потърпевшите са  възрастни хора и спрямо тях са били прилагане различни схеми за измама и прехвърляне на имот, допълни Иванов.

Под ръководството на Специализираната прокуратура продължава работата за документиране на престъпната дейност на групата. По-късно се уточни ,че имотната банда е с тартор циганския барон Начо. Това разкри зам.главният прокурор Иван Гешев. Зам.- главният прокурор бе категоричен, че става въпрос за имотна мафия. Към момента са разкрити три такива случая, като в единия става въпрос и за отвличане на жертвата. В хода на операцията, продължила около година, за да се съберат годни доказателства, разследващите са предотвратили други три имотни измами.

Една от жертвите, останала заради имотната мафия без покрив, е психично болен човек, който вече е настанен в специализирано заведение. За примамването на беззащитните старци и ограбването им съдействали тъй наречените "бушони" - четирима-петима вече измамени хора, бивши жертви, които срещу дребни суми трябвало да съдействат при разработването и отнемането на жилището на следващите набелязани за ограбване възрастни хора.
"Изключително грозно и нечовешко. Този сегмент от престъпността е характерен за определен тип социални прослойки", коментира Иван Гешев.

Начо няма легална дейност, от която да се изхранва. "Няма да се учудя, ако не излезе и ТЕЛК. Многократно е регистриран. Това е сегмент на битовата престъпност - схема, типична от лица с нисък социален статус. Има няколко групи в София, които се занимават с това", уточни номинираният за главен прокурор. Гешев допълни още, че както циганският барон Начо, така и останалите от престъпната група са били задържани, осъждани и регистрирани за сходна престъпна дейност. "Прокуратурата ще засили работата в този сегмент, защото съществуват такива групи, които отнемат последните жилища на възрастни хора, на нашите майки и бащи. По това досъдебно производство има данни за отвличания и изнудване", каза още Гешев.

По думите му утре прокуратурата ще прецени, на базата на събраните доказателства, какви обвинения да бъдат повдигнати - дали освен организирана престъпна група да се добавят и отвличания. Една от жертвите, останала заради имотната мафия без покрив, е психично болен човек, който вече е настанен в специализирано заведение. За примамването на беззащитните старци и ограбването им съдействали тъй наречените "бушони" - четирима-петима вече измамени хора, бивши жертви, които срещу дребни суми трябвало да съдействат при разработването и отнемането на жилището на следващите набелязани за ограбване възрастни хора.

"Изключително грозно и нечовешко. Този сегмент от престъпността е характерен за определен тип социални прослойки", коментира Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във