Параграф22 Daily

§22 Новини

Банки отказват кредити със залог пари в КТБ

Банките отказват кредит при залог блокирани депозити в КТБ. Ситуацията около банката е изравнила условията по кредити и депозити в другите банки.


Финансистите твърдят, че при оценката на подобен клиент, запорираните сметки вероятно няма да бъдат вземани под внимание, защото банката не може да наложи реален залог върху тях при евентуално бъдещо необслужване на кредита, съобщава Дарик.


Освен това ситуацията около Корпоративна търговска банка е накарала хората да бъдат и по-внимателни при избора си на обслужващ трезор. Вече не доходността, а стабилността на институцията е водещ индикатор при техния избор.


Засега резки промени в лихвите по кредитите и депозитите няма, защото няма и икономическа обосновка за това. Освен това последните промени в Закона за потребителския кредит почти са изравнили офертите на банките при финансирането на техните клиенти. На пазара има оферти и с фиксирани лихви за определен период, и с променлива лихва, като в момента е трудно да се прогнозира накъде ще тръгнат основните индекси, според които се изчисляват цените на заемите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във