Параграф22 Daily

§22 Новини

Банков троянски кон се е насочил към България

Банковият троянски кон, наречен Гози, бе засечен от изследователи от IBM Security X-Force да се насочва към български банки за първи път в историята си. Според тях това е започнало в началото на август 2015 година. Досега вирусът е атакувал САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Саудитска Арабия и държавите от Персийския залив. За първи път обаче той се насочва към източноевропейска страна, съобщава bTv.

Според анализатори от IBM, досега Гози е атакувал предимно англоезични страни и такива с голямо население, за да може да покрие възможно най-голям брой хора. Сега обаче се обръща към България. Има теории, че по този начин ще бъдат изпробвани нови методи на инфилтрация в банковия сектор в страни, където кибер-престъпността не е толкова често срещана и следователно защитата не е така добре развита, както на местата, които са честа мишена на подобни измами.

Гози е най-издръжливият банков вирус в света. За първи път е засечен през 2007 г., когато е бил разпространяван от малка група разработчици и насочен само към англоезични страни. През последните пет години, Гози се насочва предимно към онлайн банкирането, като се наблюдават множество нови методи за заобикаляне на онлайн сигурността.

До момента, Гози обикновено се насочва към само една мишена в дадена държава и я „тества“ няколко месеца, преди да се разпространи изведнъж и на широко. Подобен пример е Саудитска Арабия, където Гози започва с една банка и през юли 2015 се разпространява към 15 различни мишени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във