Параграф22 Daily

§22 Новини

Barclays , Wells Fargo и други банки няма да си върнат кредитите, ако петролът остане евтин

Британският финансов гигант  Barclays, американският  банков конгломерат Wells Fargo и редица други големи трезори вероятно ще понесат огромни загуби заради непогасяването на заеми, отпуснати на нефтогазовите компании, съобщава най-меродавният бизнес вестник в света – лондонският The Financial Times. Както отбелязва изданието, това свидетелства и за началото на едни по-широки отрицателни последствия за икономиките на развитите страни в резултат от падането на световните цени на суровия нефт.

Вестникът уточнява, че по-рано тази година  финансови мастодонти като Barclays и Wells Fargo са предоставили мостов кредит от 850 млн. долара за финансирането на сливането в САЩ на местните компании Sabine Oil & Gas и Forest Oil. Но, според информирани пазарни играчи, опитите да се продаде този кредит на трети инвеститори се е провалил заради рязкото поевтиняване на суровия петрол и несигурността на кредитните пазари. От Barclays и в Wells засега се отказват от коментари.

Освен това вестникът пише и за финансиране, което UBS и Goldman Sachs са предоставили за осъществяване на покупката на Express Energy Services от страна на групата Apollo. Очакванията са били, че заемът ще бъде продаден на вторичния пазар още тази седмица, но засега няма такива надежди, се отбелязва още в песимистичния материал на британския  всекидневник.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във