Параграф22 Daily

§22 Новини

„Барселонагейт“ се бавела уж заради липса на отговор от властите в Испания

Досъдебното производство, известно като "Барселонагейт" не е приключило, но се бави заради липсата на отговор от властите в Испания, според Иван Гешев, който беше изслушан днес от Групата за мониторинг на демокрация в ЕП. Евродепутатите са отправили към Гешев въпроси по конкретни производства на прокуратурата, сред които "Барселонагейт" и проверката за снимките с кюлчетата злато и пачките с пари в чекмеджетата на спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

По думите му българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци сериозно се заличава постигнатият напредък на страната ни след приемането на България в ЕС по линия на върховенството на закона и правата на човека. С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години и скоро това няма да може да бъде скрито за повечето български граждани, каза още Гешев.

Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП наблюдава държави, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите. От две години обект на наблюдение е и България. През септември групата с председател нидерландският евродепутат от “Обнови Европа” София Ин’т Велд беше на посещение в София.

В доклада след мисията евродепутатите констатираха, че корупцията по високите нива в България остава проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във