Параграф22 Daily

§22 Новини

БАС потвърди условните присъди за подкуп на двама инспектори от БАБХ – Бургас

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на двамата инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас, признати за виновни в искане и приемане на подкуп. На тях са наложени условни наказания от година и шест месеца затвор и глоба от по 1500 лв. Двамата са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за три години.

През периода 29 август 2017г. – 5 септември 2017г., в Несебър, двамата са поискали и приели сумата от 500 лв., за да не съставят акт за установено нарушение в ресторант в града.

По това време двамата работили в екип. Единият е бил инспектор в отдел „Контрол на храните“, а другият - главен инспектор в отдел ДВСК. При посещението си в обекта на 29 август 2017г. проверяващите поискали от управителя да им предостави за проверка документите на ресторанта и по-късно обяснили, че температурният дневник бил неправилно попълнен, тъй като имало записвания на температури, които не неотговаряли на изискванията за правилно съхранение на съответния продукт. Няколко пъти съобщили на управителя, че за тези нарушения актовете са големи и добавили, че няма да съставят такива, ако им даде сумата 1000 лв. – по 500 лв. на човек.

Управителят на заведението не разполагал с цялата искана сума и им дал 240 евро, като се уговорили за получаване на остатъка след няколко дни. Междувременно мъжът уведомил полицията и инспекторите били задържани с 500 лв. от полицията.

По делото са събрани гласни, писмени и веществени доказателства, извършена е експертиза за автентичността на банкнотите, както и видеотехническата експертиза. Съдът е приел за смекчаващи вината обстоятелства необремененото им съдебно минало, ниската обществена опасност, която представляват, с оглед липсата на данни за извършени каквито и да било противообществени прояви, както и поведението им в наказателния процес.

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във