Параграф22 Daily

§22 Новини

Бежанците искат в София, но местната власт е против

Докато сирийските бегълци в Пъстрогор протестираха с искане да бъдат преместени в София, за да получат по-бързо официален бежански статут, Столичният общински съвет (СОС) и кметът Йорданка Фандъкова се обявиха против концентрацията на толкова много бежанци заради проблеми със сигурността.


В сряда правителството взе решение за откриване на още два центъра за бежанци - на Военна рампа и в район Кремиковци, като по този начин удвои бежанските лагери, а броят на хората които могат да се нанесат в тях общо ще е около 5000 души, според зам.- министъра на вътрешните работи Васил Маринов.


Фандъкова призова за осигуряване на храна и здравна помощ, както и засилване на полицейското присъствие в районите, където са настанени бежанците, за да не се стигне до напрежение и инциденти с местното население.


В четвъртък сирийските бежанци, настанени в транзитния център до свиленградското село Пъстрогор, излязоха на протест. Ситуацията в центъра е доста изнервена, защото капацитетът е максимум 270-300 човека, а от няколко месеца пребиваващите в лагера не падат под 500. Сред тях има и хора, които стоят там в очакване на отговор на молбата им за закрила към Държавната агенция за бежанците по 4-5 месеца.


Това е трети протест на бежанци у нас, след като подобни демонстрации вече имаше в центъра в Любимец по-рано този месец и в този в столичния кв. Овча купел. В Любимец бежанците дори обявиха гладна стачка заради лошите условия на живот в центъра, който е от затворен тип.


В същото време столичани, които живеят в близост до лагерите за бежанци в Овча купел и Враждебна, а от вчера и на Военна рампа, са притеснени за сигурността си, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на сесия на СОС.


Тя предупреди, че концентрацията на бежанци в София крие големи рискове и поиска засилване на полицейското присъствие в тези райони. На първо място най-големият риск е свързан със сигурността, каза Фандъкова. Тя цитира данни на МВР, според които има увеличение на битовата престъпност в тези райони, след пристигането на бежанците.


Към момента най-много бежанци са настанени в центъра в жк.Овча купел. При капацитет от 800 души, там има 1026. Във Враждебна вече са настанени 400 души при капацитет от 500. От вчера е започнало настаняването на бежанци и в професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в местността Военна рампа, веднага след като правителството е взело решението, като до момента вече има 50 души при капацитет 800, каза Фандъкова.


Допълнителни патрули на общинската полиция вече обикалят около бежанските центрове, съобщи Фандъкова и поиска МВР също да увеличи полицаите.


Освен това са разположени два денонощни патрула на общинската полиция в центъра на София, като от днес периметърът им е увеличен. Постоянна е охраната на Ларгото, поставен е автопатрул на площад Бански и Ларгото, има патрули в Овча купел, Враждебна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във