Параграф22 Daily

§22 Новини

Бежанците в страната са 4500, над 50% са жени и деца

В момента бежанците в страната са 4500, от които над 50% са жени и деца, а до дни техният брой може да достигне 5000, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, съобщи пресцентърът на МВР. Той обясни очакваното увеличение на притока и със затварянето на гръцко-турската граница и изрази категорична позиция, че към момента затварянето на границата ни с Турция не може да бъде предприето. България има около 274 километрова граница, от която 58 километра - изградено интегрирано наблюдение Той уточни, че за усилването на охраната на границата с Турция като предпазна мярка срещу сирийските бежанци или практическото й затваряне за преминаването им са необходими около 3000 служители и ще струва между 10 и 11 милиона месечно на страната.


По думите му в момента в Елхово се създава място, където първоначално ще престояват 24 часа задържаните лица. Изграждаме и разпределителен център в Елхово, в който ще влизат всички, които са минали нелегално през границата. Там ще се извършва съответната оценка за всеки поотделно, както и медицински прегледи. В центъра работят и служители от Агенцията за бежанците, чиято задача е да се уточняват мотивите и причините, да извършват индивидуална оценка на базата на информацията и на волеизявлението на лицето за пренасочване към домовете на дирекция Миграция, които са от затворен тип, или към домовете на Агенцията за бежанците.


Той обясни, че рискът от навлизане на хора, извършили престъпления или издирвани за тероризъм върви паралелно с кризата. В този смисъл България ползва изцяло модела, предоставен ни от европейските и евроатлантическите ни партньори, създаден е абсолютно същия алгоритъм, който те ползват в борба с тероризма и при кризисни ситуации. Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово: При извършването на такъв терористичен акт един от основните критерии, когато се прави анализ на риска, всъщност са последствията от акта и самото му наличие. Така че от извършването на този акт ние имаме изменена среда за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във