Параграф22 Daily

§22 Новини

Белгия изпраща "Фейсбук" на съд

Белгийски съд започва тази седмица дело срещу "Фейсбук" заради злоупотреба с лични данни, съобщиха местни медии. Националната комисия за защита на личните данни е установила, че американската социална мрежа не спазва европейските и белгийските закони. Според проучване на Фламандския център за цифрови изследвания (iMinds) и Свободния университет в Брюксел, "Фейсбук" обработва тайно личните данни на своите абонати и на други ползватели на интернет, без да иска съгласието им.

В други информации се съобщава, че до края на годината в Антверпен, втория по големина белгийски град, ще бъде въведено проследяване на движението на гражданите, благодарение на сигналите от техните мобилни телефони. Кметът на града Барт де Вевер обяснява, че личният живот на хората няма да бъде засегнат, защото събираните данни ще бъдат обработвани анонимно.

Общината е възложила проекта "Град на нещата" на центъра iMinds. Предвижда се да бъдат събирани данни за преминаващите по основните градски улици. Официално причината за въвеждането на това проследяване е да се установи "как хората се придвижват в града".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във