Параграф22 Daily

§22 Новини

Белгийската прокуратура: В Кървавия вторник 13 загинали и поне 25 ранени само на летището

Две мощни експлозии отекнаха на летището в Брюксел преди 9.00 часа българско време тази сутрин. Според свидетели непосредствено преди първата експлозия са се чули изстрели от огнестрелно оръжие и викове на арабски език.

Белгийски медии съобщиха за 13 загинали и най-малко 30 ранени. Летището е затворено. Официално беше потвърдено, че всички полети – излитащи и кацащи, са отменени. Спрени са и влаковете към терминалите. Отцепен е районът на аеропорта.

На кадри, излъчени от държавната телевизия RTBF, се вижда дим над сградата на терминала, както и изпочупени прозорци. Според публикувани снимки всичко е опустошено. Според свидетели, цитирани от държавната телевизия, на терминала има множество ранени. Хора лежат и на тротоара пред летището. Линейки и пожарни са на място.

Всички брюкселски болници мобилизират свободни легла. Повечето ранени от летището се откарват в университетската болница „Сейнт Люк“, източно от центъра на града.

Според информация на белгийските медии между едно и три взривни устройства, които не са експлодирали, са били открити на терминала на аеропорта.

Обявена е четвърта максимална степен на терористична заплаха, това означава, че опасността от нови терористични атаки все още не е приключила. Официалните власти се въздържат от коментар, не съобщават точен брой на убити и ранени, нито дават информация дали това са терористични актове.

Към момента няма информация от властите дали става въпрос за терористичен акт. Това се случва само броени дни след залавянето на терориста Салах Абдеслам, основен заподозрян в терористичните атаки в Париж през ноември миналата година, при които загинаха 130 души.

Към този момент няма данни за загинали или ранени български граждани при експлозиите, станали на летището в Брюксел, казаха за "Хоризонт" от българското външно министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във