Параграф22 Daily

§22 Новини

Белгийски магистратите заподозряха британската HSBC в данъчни измами и пране на пари

Белгийски съд заподозря швейцарското подразделение за частно банкиране на британската банка HSBC в данъчни измами и пране на пари, обвинявайки банката в предлагане на богати клиенти на начини за укриване на доходи и данъци, цитирани от сайта Gazeta.ru. Прокурорите заявиха, че обвиненията, свързани с незаконна дейност, са насочени към швейцарското потребителско звено на HSBC. Част от проблемите са свързани с търговията с диаманти в белгийското пристанище Антверпен.

"Швейцарското поделение е заподозряно, че съзнателно е насърчавало данъчните измами чрез офшорни компании, предоставяни на разположение на определени привилегировани клиенти", заявиха от прокуратурата. В становището си обвинителите отбелязват още, че офшорни компании - базирани в Панама и Вирджинските острови, не са извършвали стопанска дейност и единствената им цел е била да крият богатството на клиентите на банката. "Щетите, нанесени на белгийската държава се оценяват на стотици милиони евро", посочиха прокурорите.

Във връзка с разследването домовете на около 20 клиенти на HSBC Private Bank Switzerland са били претърсени през октомври миналата година.

Говорител на HSBC, потърсен за коментар от Ройтерс, изтъкна, че компанията е наясно с действията на магистратите в Белгия във връзка с дейността на швейцарското звено и това дали то е действало адекватно във връзка с изискванията за данъчна отчетност. От банката не дадоха допълнителен коментар.

Скандал не е първият за годината за британската банка. През май европейските антитръстови регулатори обвиниха три големи банки в манипулиране на основни лихвени проценти, свързани с еврото, заплашвайки ги с тежки глоби. В списъка попадна и HSBC.

Facebook logo
Бъдете с нас и във