Параграф22 Daily

§22 Новини

"Белият китаец" вече убива във Финландия и в САЩ

Нов наркотик убива младежи във Финландия. Смъртоносният синтетичен опиат се появи вече и в Русия, пише в заглавие руският в. "Известия". Финландия регистрира все повече смъртни случаи заради употреба на неизвестни наркотични препарати; най-малко 10 души са починали през април в градовете Хелзинки и Турку. Тези дни местната фондация "А-клиниккасатио" съобщи, че в таблетки на лекарство против тревожни състояния е открит наркотичният аналгетик фентанил. Фалшифицирани психотропни препарати, примесени с наркотици, бяха конфискувани от финландските митници и през 2016 и 2019 г. Едно лекарство срещу тревожни състояния, разпространено в Европа, отдавна вече има лоша слава, защото го купуват наркомани, смесват го с алкохол и други медикаменти, а това води до смърт. Днешната вълна обаче е далеч по-опасна от предишните единични смъртни случаи, отбелязва вестникът.

Употребата на фентанил е строго ограничена в Русия. Той се доставя на европейския черен пазар от азиатски лаборатории, каквато може би има вече и във Финландия, посочва пред вестника неназован наркополицай. В балтийските и източноевропейските страни фентанилът е познат като "белия китаец" още от началото на века. Естония пострада особено силно, тъй като недостигът на хероин там през 2010-2012 г. бе компенсиран от наркотрафикантите тъкмо с фентанил. Веществото е крайно опасно, защото в много случаи дори лекарите не могат да спасят хора, които са го употребили, пише "Известия".

Големи количества от опиоидния аналгетик се произвеждат в Китай. През 2018 г. Пекин обеща на тогавашния американски президент Доналд Тръмп да спре това производство, отразило се пагубно върху наркоситуацията в САЩ. Обещанията останаха неизпълнени и през 2019 г. Тръмп отмени всички, дори легалните доставки на веществото в Щатите. "Фентанилът убива стотици хиляди американци годишно", заяви тогава той. В края на април т. г. американската Агенция за борба с наркотиците (DЕA) съобщи обаче, че заплахата изобщо не е изчезнала. Щатските сили на реда конфискуват все повече фентанил, пристигащ и от лаборатории в Мексико.

Президентът на руския клон от Международната полицейска асоциация Юрий Жданов предупреди наскоро, че наркотикът може масово да се разпространи и в Русия. Веществото все по-често се споменава в полицейските сводки от Сибир и Далечния изток - региони, граничещи с азиатски държави, подчертава "Известия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във