Параграф22 Daily

§22 Новини

Бензинът ще стане малко над 3 лева, но не повече

Руски нефт има, той поевтинява, има и възможност за доставка, но никой не иска да го купува, коментира шефът на Балканската черноморска петролна асоциация. Доставките на нефт за България са стабилни и ритмични, каза в студиото на "Говори сега" председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. По думите му на този етап няма основание за драстично увеличение на цената на бензина.

Въпреки това прогнозите са, че цените на петролните продукти ще растат. Кънев коментира парадокса, че руски нефт има, той поевтинява, има и възможност за доставка, но никой не иска да го купува. "Рафинериите и търговците не искат да го купуват, защото от една страна банките не им дават кредитни линии и от друга страна смятат, че може да имат някакви проблеми след това във връзка със санкциите, въпреки че доставките на нефт не са част от санкциите.

Друга причина е това, че Черно море представлява вече рискова зона за транспортиране на стоки, нефт включително, и търговците не биха искали да рискуват да доставят оттам. От друга страна са се повишили и тарифите за транспортиране пет пъти, а и застрахователните компании са повишили многократно премиите за застраховане на танкерите, така че не е изгодно да се купува по този начин", заяви Кънев.

Той обясни, че България получава от поевтинелия руски нефт. Ако обаче спре да пристига руски нефт у нас, рафинерията в Бургас има възможност да работи и с други сортове. Тя го е правила вече. Нефт пък може да дойде от Алжир, Либия, Ирак, Саудитска арабия чрез Средиземноморския пазар. "Една от прогнозите за увеличаване на цената на нефта, е тя да стигне ниво, до което потреблението да започне да пада. Ако цената на нефта стигне 120-130 долара за барел, това ще предизвика спад на потреблението. Тогава доставките ще започнат да са достатъчни и цената ще спадне. Бих прогнозирал бензинът да стигне до 3 лева и малко отгоре, но не повече", каза Валентин Кънев.

Според него най-добрият вариант е задържане на сегашните цени. По повод опашките по бензиностанциите отпреди дни, които бяха предизвикани от слухове за скок в цените, Кънев изрази мнение, че това е показало възможностите на социалните мрежи да влияят върху поведението на хората. "Едва ли може да се каже кой точно го е направил, но някой просто е сложил тези снимки в интернет и нещата са тръгнали по този начин. Голямата паника е възникнала според мен от това, което е показано във Фейсбук, тъй като става въпрос, доколкото разбираме, за единични случаи около 20 бензиностанции", заяви Кънев.

На въпрос за табелите с високите цени в бензиностанциите, Кънев коментира, че със сигурност това не са били големите вериги, които са със стабилни доставки, а по-скоро малки играчи, които са искали да направят бързи печалби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във