Параграф22 Daily

Комисията на IBU обяви:

Бесеберг е виновен за прикриването на допинг проби на руски биатлонисти

Комисията на Международния съюз по биатлон (IBU) заключи, че бившият ръководител на организацията Андерс Бесеберг е виновен за укриване на допинг проби на руски спортисти, съобщи пресслужбата на съюза. ББившият генерален секретар на IBU Никол Рьош също беше призната за виновна.

Според Комисията на IBU, Бесеберг и Рьош са защитавали интересите на Русия, особено в антидопинговия контекст, без основателна причина, затваряйки си очите за очевидни нарушения. Комисията е събрала над 70 хиляди документа и е разпитала 60 души. Бесеберг отказал да отговаря на въпросите на комисията, докато наказателното преследване срещу него продължава. Рьош не е могла да се яви на разпит поради здравословни проблеми.

„Пълното отсъствие на основните предпазни мерки за корпоративно управление, прилагани по-рано в IBU, означава, че бившето ръководство на IBU може да работи без ограничения и баланси, без прозрачност и отчетност“, каза председателят на панела Джонатан Тейлър. „Докладът показва защо всички решения за почтеност трябва да бъдат приета от независим орган, който се занимава изключително със защитата на етичните ценности в спорта, а не от изпълнителен съвет, който е изправен пред конфликт на интереси".

В доклада се подчертава, че Бесеберг и Рьош трябва да се считат за невинни, докато не бъдат повдигнати официални обвинения, но според комисията има достатъчно и надеждни доказателства за тяхното участие в нарушения на правилата на IBU. Окончателното решение за санкциите срещу Бесеберг и Рьош е на Отдела за интегритет на биатлона, независим орган за управление, прозрачност и антидопинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във