Параграф22 Daily

§22 Новини

Без чуждо финансиране за професионалните организации на магистратите

"Обединени патриоти" внасят поправки в Закона за съдебната власт, с които се забранява финансирането на професионалните организации на магистратите от чужди държави и чужди организации. Предложението си патриотите мотивираха със случая на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, както и с това на Борислав Динков.

"Съдебният състав, ръководен от Калин Калпакчиев не само пусна Джок Полфрийман по-рано от затвора, вече има и втори такъв случай. И отново видими са следите на БХК, на активисти, които системно се финансират зад граница. Затова от "Обединени патриоти" внасяме промяна, която смятаме че ще повиши независимостта на българския съд", настоя Искрен Веселинов.

В поправките е записано, че професионалните организации на магистратите занапред ще се финансират само и единствено от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства и фондове от програми на Европейския съюз, норвежкия съдебен механизъм, като се забранява финансирането от чужди държави и други организации, извън тези, които са посочени.

По думите му така ще се гарантира независимостта на магистратите и няма да се постановяват такива съдебни актове в угода на определена организация или чужда държава. "Предложението ни не е продуктивано само заради предсрочното освобождаването на един брутален убиец. То е свързано и с една практика, която се установи през последните десетилетия, на която трябва да се сложи край.

В противен случай някоя сутрин може да се събудим и да установим, че някоя съдебна организация или НПО е финасирано от Северна Корея, от Камерун, Дохо, Саудитска Арабия и по този начин да успява да прокарва едни по-меки решения в съдебната зала по отношение на представителите на тези държави или пък на представителите на исляма", посочи и Валери Симеонов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във