Параграф22 Daily

§22 Новини

Без изненада: Иван Гешев е новият главен прокурор!

Единственият кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев очаквано бе избран за административен ръководител на прокуратурата в следващите седем години. Против номинацията му се изказа шефът на ВКС проф. Лозан Панов. Сред най-яростните защитници на кандидата очаквано бе сегашният обвинител №1 Сотир Цацаров. Останалите членове на т.нар. правителство на съдебната власт се разделиха в становищата си дали Гешев е най-достойният за този пост. В крайна сметка водещият заседанието министър Данаил Кирилов закри обсъждането на кандидатурата и призова членовете на ВСС да гласуват. От общо 24 членове на ВСС, 20 дадоха своя глас "за" Гешев, а четирима бяха против. Така Иван Гешев бе избран за главен прокурор на Република България. Той бе поканен отново, за да бъде запознат с резултатите от вота. Благодаря на всички които гласуваха за мен, заяви Гешев.

Преди последната част от процедурата по избора се стигна до размяна на остри коментари между шефа на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Днешният избор е ключов за бъдещето на страната като правова държава, ще гласувам против кандидатурата на Гешев, заяви проф. Панов. Неглижирането на необходимостта от цялостна промяна и устройство на прокуратурата от страна на политическата класа, доведе до поредния избор на главен прокурор, който през следващите 7 години ще разполага с неограничена власт", заяви шефът на ВКС.

Думата взе и главният прокурор Сотир Цацаров. Той се изказа в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев. Коментирайки позицията на Панов, че в избора на Гешев има липса на прозрачност, Цацаров припомни процедурата по избора на самия Панов за председател на ВКС. "Аз бих попитал по какво тази процедура се отличава от процедурата когато бе избран председателя на ВКС. Колегата Панов разчита на времето. Оставаме все по-малко хора, които знаем как протече неговата процедура. Няма да кажа какво се случи по време на избора му в две други сгради. Няма да го кажа, не защото уважавам Лозан Панов, няма да го кажа, защото уважавам ВКС, уважавам длъжността председател на ВКС", заяви Цацаров. Обвинител №1 обяви също, че зад една част от протестиращите се крие гнусна политическа игра. Зад нея стои една политическа партия, чийто лидер се провали във всичко, включително и в сегашния избор, заяви Цацаров. Според него опитът да се превърне подсъдимата кметица на "Младост" Десислава Иванчева в политическа емблема на една партия  и най-вече в символ на неуспеха на две институции - прокуратура и КПКОНПИ - не е успял. Не Иван Гешев трябва да се срамува, каза още Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във