Параграф22 Daily

§22 Новини

Бездомни кучета изядоха пуйките на манастир

nbsp;


Бездомни кучета са изяли част от пуйките, които отглеждат монасите от единствения действащ скален манастир у нас Св. Димитър Басарбовски, край Русе.


Глутниците, които се събират през лятото, тормозят и хората, като не са редки случаите с нападения над деца, предаде БГНЕС.


Монасите от Басарбовския манастир се оплакват, че проблемът с бездомните кучета продължава вече няколко години. Обикновено популацията им се увеличава през летните месеци, защото много от виладжиите изоставят животните си. Те се събират на глутници и когато изгладнеят, нападат стопанството на манастира.


Монасите отглеждат различни видове животни, за да се изхранват и да се издържат. Последните жертви на кучетата са част от пуйките, разказа игуменът архимандрит Емилиян.


Бездомните кучета притесняват и туристите, които посещават скалния манастир. Той е обект на поклонници от България и Румъния, които идват да почетат паметта на светеца Димитър Басарбовски. Много често през ваканция децата от селото идват с колелета да се разходят до манастира, но често са нападани от кучетата.


И игуменът на манастира, и кметът на селото Николай Колев са сигнализирали приюта за бездомни животни, но оттам единствено могат да вземат кучетата, да ги кастрират и да ги обезпаразитят. След това са длъжни да ги върнат.


Според архимандрит Емилиян и кмета проблемът трябва да намери законодателно решение, тъй като не е регионален, а национален.

Facebook logo
Бъдете с нас и във