Параграф22 Daily

Главният прокурор Иван Гешев:

Безхаберието е причина за жертвите по пътищата

"Българските граждани не заслужават това, което им се случва в сегмента престъпност, касаещ пътно-транспортните произшествия и пътния травматизъм, защото това може до някаква степен да бъде избегнато и да бъдат подобрени резултатите в тази насока и тези лоши резултати, това че сме водещи в Европа в поредната негативна класация се дължи до голяма степен на липсата на взаимодействие между институциите и затова, че проблемите тук в голяма част се дължат на хубавата българска дума безхаберие. Просто никой не го интересува тази тема", заяви днес на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

"Има законодателни пропуски, доста сериозни", допълни той. Прокурор №1 заяви още, че е изключително важно да има диалог между институциите и те да си взаимодействат в името на българските граждани. "Според мен, при едно добро взаимодействие между институциите, при координация между тях, при разбиране на проблема, при привличане на различни неправителствени организации и експерти, в голямата си част, може да бъде овладян, в някакви не мога да ги определя като приемливи граници, но в средните европейски показатели и стандарти", допълни Гешев. 

От прокуратурата коментираха и проблемите с връчването на наказателни постановления при констатирани нарушения. "Прави впечатление, че боят на издадените наказателни постановления, във връзка с разпореждания, които са 47 000, са само 2. Наказателни постановления по отношение на местни органи, тогава, когато не са предприели действия за обезопасяване на път, който е тяхна отговорност. Броят на издадените наказателни постановления в периода, който се разглежда, от 2019 година до 23 август тази година, е 683 626 броя. Броят на невръчените наказателни постановления за същия период 36 568 броя. Броят на такива, с изтекла абсолютна давност 2584 броя. Броят на водачите, на които не са връчени повече от 3 наказателни постановления е 29 873 броя. Това е статистиката, която ни е предоставена от МВР", каза Десислава Пиронева, зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във