Параграф22 Daily

§22 Новини

Безнаказани далавераджии изсякоха 70-годишна гора с дървесина за 500 000 лв

Изсякоха напълно частен терен в Котелския Балкан с размерите на близо 30 футболни стадиона взети заедно и с цена на открадната дървесина около половин милион лева , показа днес репортаж на Нова телевизия. Става дума за 70-годишна гора, от която в момента не е останало нищо. Всичко е било изсечено до последното дърво.

Горският инспектор Юсеин Шакиров и главният специалист инж. Георги Дончев - служители в Дирекцията по горите - Сливен, се натъкнали на ужасяващата гледка преди седмица. Проверката им установила, че Минка и роднините й са сключили договор с дърводобивна фирма. Според документа фирмата трябвало да извърши само санитарна сеч - т.е. да отстрани само пострадали и болни дървета. Те се простирали на едва 40 дка от общо 270 дка, които обхваща имотът. Как тогава се е стигнало до тотална сеч и кой е позволил това?

 "Редът е комисия от Регионалната дирекция да направи проверка на терен. Тя се състои най-малко от трима членове. Странното обаче е, че запознавайки се със съдържанието на този протокол, който е направен юли 2014 г., трима представители на Регионалната дирекция се дошли и са установили, че тук има изпочупени дървета", уточнява инж. Дончев.

Комисията разпоредила всички дървета да бъдат изсечени. Горският, който охранява района, заяви, че не е забелязал щетите от метеорологичните условия да са толкова големи.

Нова ТВ потърси хората, чиито подписи стоят в документа. Двама от тях отрекоха някога да са стъпвали на скандалния терен. Дори подписите не били техни. Третият експерт - инж. Ивайло Русев заяви, че бил на терен и видял там „счупени дървета”.

Горската дирекция в Сливен започва вътрешно разследване по случая. Ще сезират и прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във