Параграф22 Daily

§22 Новини

Безнаказаността води участниците в гонките до подобни своеволия

Имаме законодателство, което покрива почти всички елементи на безопасността на движенията по пътищата. Тези гонки не са обхванати в закона, но самото присъствие около банкета на пътя на хора, които се надбягват с висока скорост – това са все нарушения, за които е можело да се съставят актове. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Гроздан Караджов – председател на Комисията по транспорт в Народното събрание. Той коментира и последните идеи за законодателни инициативи, за да бъде спряна войната по пътищата.

Когато се случи такъв тежък инцидент, ние започваме трескаво да търсим отговорите, а те се намират в законодателството. В голяма степен наистина липсва организация и начин, към който те да се прилагат строго към абсолютно всички нарушители, особено като става за такъв тип организирани мероприятия, т.нар. "гонки".

Според Караджов трябва да се потърси отговорност от длъжностите лица на полицията в Лесидрен, които не са предприели мерки, след като е бил подаден сигнал от кмета на селото.

Ако полицията разполага с доверието на хората, те са щели от някого да научат, да разберат, че предстои гонка. Тогава е можело да се арестуват организаторите, макар без мотиви. Само за съмнението, че такова престъпление може да бъде извършено, са можели да арестуват организаторите.

Караджов коментира, че в готвения нов пакет от промени в няколко закона, които да спрат системните нарушители в пътя, трябва да намери място и криминализирането на тези, които вземат участие в тези гонки. Започналата през месец юли инициатива за промени в серия от закони има за цел да спре системните нарушители на пътя: Само безнаказаността е това, което кара всички тях да си позволяват подобни своеволия.

Очаква се през септември този законопроект да влезе в Комисията в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във