Параграф22 Daily

§22 Новини

Безумното ни МВР арестува прeз ден нещастен българин с открадната самоличност

Проблемът е - кой мързелив и безотговорен полицай ще понесе отговорността за тези страдания

Мъж с открадната самоличност попада в списъка на издирваните от Интерпол лица. Той не е извършил престъпление, а е жертва на такова. Въпреки това периодично е арестуван от полицията. Властите познават случая му, но повече от две години не го заличават от списъка. Така до ден днешен мъжът се води за международно издирване, предаде Нова телевизия.


Всичко започва, когато преди три години Данаил губи личната си карта. Обажда се в полицията и си вади нова. Тогава все още не подозира, че документът му за самоличност е откраднат. Нещо повече - откраднати са името и ЕГН-то му. Това разбира по-късно, когато сменя шофьорската си книжка в Монтана.


От КАТ в града водят Данаил право в районното полицейско управление. Никой не му обяснява защо е задържан. След пет часа в ареста научава, че е извършил кражба в Гърция и е издирван от Интерпол, въпреки че никога не е напускал България.


Процедурата се повтаря многократно. Почти няма участък в България, в който Данаил да не е лежал.


С много жалби и усилия научава, че мъж, който се представя за него, е извършил кражба в Гърция. Научава още, че крадецът е заловен и дори лежи в Бургаския затвор.


Въпреки това срещу неговото име и ЕГН с системата на МВР излиза - "Издирван от Интерпол". Данаил моли тогавашния директор на полицията в Монтана да му издаде документ, в който да пише, че той не е издирваният престъпник. В него го уверяват, че към настоящия момент не се издирва нито от българските, нито от гръцките власти, тъй като не е извършил законово нарушение на територията на нито една от двете държави. Документът обаче няма никаква стойност и при всяка рутинна проверка Данаил попада в ареста. Мъжът не смее да излезе от България. Сигурен е, че ще бъде задържан веднага на границата.


Данаил не е получил отговор от МВР защо все още е издирван. Екип на телевизията също поиска отговор, но такъв не последва.След месец чакане от пресцентъра увериха, че дирекцията, която отговаря за тези въпроси, е изключително натоварена - затова не може да помогне на Данаил. В рамките на този месец мъжът беше задържан още два пъти.


Сега се оказва, че Данаил трябва да попълни нов документ с отпечатъци, за да се превърне в невинен и пред полицията в Гърция, и пред тази в България.


Омбудсманът Константин Пенчев призова Данаил да се свърже с него, за да му окаже съдействие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във