Параграф22 Daily

§22 Новини

БФС се обиди на обвиненията на елитен треньор за корупция сред съдиите

Остро изказване срещу съдиите разтресе българския футбол през изминалия уикенд. Наставникът на старозагорския "Берое" Димитър Димитров - Херо отправи сериозни критики към съдийството в мача на своя отбор срещу ЦСКА в събота (7 март), като намекна за корупция сред съдиите. По думите на Херо, само 4-5 отбора в България не могат да си позволят лукса да си назначават съдии, като един от тях е неговият "Берое".

Ето част от изказването на Херо след загубата от ЦСКА: "С този съдия трябва да си десет класи над ЦСКА, за да спечелиш. С него нямахме никакъв шанс. Само главният съдия знае за какво ни бе отменен голът. Цяла седмица знаехме кой ще е съдията. Обадиха ми се хора и ми пожелаха успех, но ми казаха, че с този съдия няма как. Критерият не бе еднакъв. Има само 4-5 отбора, които не си назначават съдии. Всички други го правят. Берое е един от отборите, които не го правят. Направете си изводите кой, къде свири и по колко пъти. Не искам да създавам проблеми на Берое, иначе бих казал всичко. Толкова години съм във футбола, знам кой с какво е свързан. Имам притеснения от това естество преди мача с Черно море."

Интервюто на Димитров предизвика реакция и от Съдийската комисия към БФС, която призова треньора да говори с факти, а ако не може - да не внушава неверни твърдения сред обществеността. От комисията заявяват още, че ще сезират компетентните органи, които да установят дали твърденията на Херо са верни.

Ето и позицията на СК към БФС:

"На свое заседание на 08.03.2020 г. Съдийската комисия към БФС се запозна с разпространените в медиите изявления на старши треньора на ПФК „Берое“ Стара Загора по отношение на главния рефер на срещата ЦСКА – Берое (24 кръг от първенството на ППЛ, играна на 07.03.2020 г.) Ивайло Стоянов и действията на БФС при назначенията на съдиите за футболните срещи.

СК при БФС категорично се противопоставя на изнесените неверни твърдения относно намеса при назначаването на съдиите от всички отбори с изключение на 4-5, както се твърди в интервюто. Призоваваме за проява на професионализъм и феърплей както преди, по време, така и след провеждането на срещите от първенството. С оглед установяване на посочените факти и обстоятелства в интервюто призоваваме г-н Димитров да изнесе пред футболната общественост известните му такива. Това би дало възможност на органите на БФС да предприемат необходимите мерки, ако това се налага. В случай, че г-н Димитров не разполага с такива, призоваваме да не се правят неверни внушения, които нагнетяват излишно напрежение във футболните среди.

СК при БФС уверява всички клубове и фенове, че не е наличие каквато и да била намеса в работата на комисията при изготвяне на нарядите на съдиите.

Отделно от предприетите от БФС действия, СК при БФС ще предприеме действия и пред компетентните държавни органи с оглед установяване на посочените в интервюто твърдения."

Facebook logo
Бъдете с нас и във