Параграф22 Daily

§22 Новини

Бягство от дома, агресия и употреба на дрога са най-честите противообществени прояви при децата

635 малолетни и непълнолетни лица са водени на отчет в детските педагогически стаи за 2021 година, съобщиха от Териториалното статистическо бюро – Североизток, във Варна. В сравнение с 2020 г. броят им се е увеличил с близо 7 процента.

Над 82 на сто от регистрираните младежи са на възраст между 14 и 17 години. Преобладават момчетата, а 493 от децата, с които работят инспекторите, са учащи, предаде БТА.  Най-често срещаните противообществени прояви на малолетните и непълнолетни нарушители на реда са бягство от дома или от социална институции, прояви на агресия, употреба на дрога. Инспекторите са работили и с деца, повредили обществена или частна собственост или демонстрирали хулиганско поведение. За скитничество в детските педагогически стаи са регистрирани шестима непълнолетни.

Извършилите престъпления деца през 2021 г. са 255. Най-голяма част от тях са хванати за кражби, основно от магазини или частни домове. За джебчийство са задържани десет непълнолетни и малолетни.

Децата, жертви на престъпления, регистрирани в детските педагогически стаи, са 96. Малко повече от половината от тях са момчета. Основната част са пострадали от кражби, нанесени им телесни повреди. Регистрираните случаи на блудство с деца са два.

През миналата година местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в областта са образували 207 възпитателни дела, от които 195 по предложение на прокуратурата. Броят на решените случаи е 204. Местните комисии са наложили 311 възпитателни мерки, основно предупреждения, поставяне под надзора на обществен възпитател, задължителни консултации и обучения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във