Параграф22 Weekly

§22 Новини

"Бял китаец" носи смърт по света и у нас

Синтетичният опиат фентанил може да бъде признат в САЩ като оръжие за масово поразяване

S 250 4064558c d9af 4cdb a2c2 9d2ad94512bc
S 250 583b61a8 cc9c 443c 8e1a 06c8f86fae51

Синтетичният опиат фентанил, когото дилърите на дрога наричат "бял китаец", "китайката", "апаш", "убиец 8", "Танго и Кеш", а в сайтовете за фармацефтични продукти и лекарства се среща и като Actiq®, Duragesic® и Sublimaze®, е сравнително нова дрога за Европа, в това число и България, но агресивно печели нови територии. За първи път името му беше споменато у нас през 2017 г., като шефът на отдел "Борба с наркотрафика" към митницата на Летище София Стефан Бакалов предупреди, че фентанилът вече е засечен и у нас. "Фентанилът е 50 пъти по-силен от хероина. С 10 мг фентанил могат да се направят 10 хиляди дози", разкри той.

Според експертите в отдела рискът този опиат да навлезе масово е изключително висок. Според проучванията им когато определен наркотик отбележи пик на разпространение в САЩ, обичайно след пет години той вече е на наркопазара в България. Данните за Европа са също стресиращи - след пик в Европа на който и да е нов наркотик, две години са достатъчни, за да стане актуален и сред българските дилъри на дрога.

В САЩ в момента бушува истинска опиодна епидемия, наред с тази от коронавируса. С тази разлика, че тя се е смърт отвъд океана вече 30 години. Центърът за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) в САЩ отчита три вълни на опиодната епидемия. Първата е започнала през 90-те години, когато под влиянието на големите фармацевтични компании джипитата започнаха масово да предписват опиодни аналгетици за лекуване на остра и хронична болка. Тези лекарства предизвикват зависимост, въпреки агресивната реклама за безопасността им. Най-популярен сред наркоманите от времето на първата вълна е полусинтетичния опиод оксикодон, разпространяван под търговското му название оксиконтин (OxyContin).

Втората вълна е връхлетяла през 2010 година. Оксикодонът се е предлагал в дрогериите, като се е купувал с рецепти и е струвал доста скъпо. От CDC отчели, че в този период цената на хероина рязко паднала, като той се превърнал в удобен и по-евтин заместител на оксикодона. Третата вълна на епидемията е започнала през 2013 г., с навлизането на пазара на фентанила. Спед изследванията на CDC силата на действие на фентанила е 100 пъти по-голяма от морфина и 50 пъти от хероина. Смъртоносната доза фентанил е 2 милиграма.

През 2011-2012 г. в САЩ от свръхдоза фентанил за починали приблизително по 1 600 души на година. През 2013 г. се забелязва покачване на смъртните случаи - те вече са 1919. А през 2014 г. те са 4223...През 2018 г. починалите от свърдоза вече са 31 355 души. За миналата година починалите от свръхдоза синтетични опиати в САЩ са 70 000, от тях 35 000 са само от фентанил.

Че фентанилът вече е стъпил на европейска земя стана ясно през 2017 г., когато италианският вестник "Ла Стампа" публикува разследване за калабрийската мафия "Ндрангета". Според проучването калабрийците започнали да внасят големи количества фентанил от Канада, с цел разпространение в цяла Европа. Според изданието търсенето на фентанил е гарантирано, тъй като в Европа всеки пети възрастен човек се оплаква от хронична болка. Установено е също така, че в Италия опиоидни вещества като фентанил вече се предписват четири пъти по-често отпреди десет години.

Фентанилът влиза за първи път и в обсега на доклада на ООН за наркотиците от 2018 година. В доклада се посочва, че в Западна и Централна Европа се конфискуват все по-големи количества фентанил. Докато през 2013 г. е бил иззет само 1 кг фентанил, то през 2017 г. иззетото количество вече е 17 килограма.

 

Коронавирусът срещу фентанила

През последните месеци службите в САЩ отчитат рязък скок в цената на синтетичните опиати. През същия период в Мексико пък спаднаха печалбите на традиционните наркокартели, избухнаха и поредица от кървави разчиствания на сметки между тях. Причината за това е карантината заради заразата с COVID-19 в Ухан, откъдето плъзна и заразата по света. До избухването на пандемията, правоохранителните органи в Мексико са засекли 13 основни канала за доставка на фентанил в САЩ. Синтетичният опиат се доставял с леки самолети, автобуси, леки и товарни автомобили, с пощенски пратки, куриери, с лодки по море. Основните престъпни групировки, контролиращи потока, са били картелите "Синалоа" и "Ново поколение Халиско" (Сartel Jalisco Nueva Generacion, CJNG).

Коронавирусът свърши това, което американските спецслужби не успяха да сторят повече от 30 години - ограничи разпространението на синтетичните опиати, най-вече фентанил, на наркопазара. В началото на епидемията фентанилът влиза в САЩ от Китай. Едва на 1 октомври 2015 г. Китай призна за контролирани вещества 116 нови синтетични наркотици, сред тях и фентанилът.

Китайските фармацефтични компании веднага пренастроиха производството си, като започнаха да разпространяват нов наркотик с изменена химическа структура, наречен карфентанил. Това вещество е забранено в САЩ, но не и в Китай. На пазара в САЩ наред с него се появяват и други синтетики, легално произвеждани в Китай - акрил-фентанил, валерил-фентанил. Именно производните на фентанила са изместни под названието "бял китаец"

На 1 май 2019 г. Китай включи в списъка на контролираните синтетични наркотици и всички вещества, съдържащи фентанил и аналозите му, включително и все още несъздадените. Въпреки това фентаниловата епидемия в САЩ продължи да се разраства. Стигна се дотам през август 2019 г. Тръмп да публикува пост в Туитър: "Фентанилът убива 100 000 американци на година. Президентът Си каза, че е спрял това, но не го направи. Заповядвам всички компании, предлагащи пощенски и куриерски услуги, в това число Fed Ex, Amazon, UPS и Пощенската служба на САЩ, да отказват доставки на всички пощенски пратки с фентанил от Китай (и от всяко друго място!)".

Най-голямата компания в Китай, произвеждаща синтетични опиати-аналгетици, е "Юанченг", в чийто каталог влизат 10 000 наименования на различни химически вещества, в това число хранителни добавки, анаболни стероиди, медикаменти, пестициди и прочие. В списъка влизат и два прекурсора за производство на фентанил. Компанията разполага с две фабрики - едната е в Ухан. Основните прекурсори за производството на фентанил се произвеждат там. Оттам се зареждат и мексиканските картели. С въвеждането на карантината в Ухан, веригата бе прекъсната. На 5 март Главната прокуратура на Мексико съобщи, че картелът CJNG не може да получи от китайските си партньори прекурсори за производство на фентанил. Това доведе до скок на цените на опиата в САЩ - цената на таблетка фентанил в Сан Диего например се вдигна от 5 на 7 долара, а през март 2020 г. картелът "Синалоа" разпространи в WhatsApp съобщение до дилърите на метамфетамин за повишение на цените с шест пъти.

Очевидно за трите месеца на карантина коронавирусът е победител на фронта срещу разпространението на наркотици. Карантината обаче вече падна...

Facebook logo
Бъдете с нас и във