Параграф22 Daily

§22 Новини

Бяло вещество по плажовете на Южното Черноморие

Неизвестно засега вещество се появи по плажове по Южното Черноморие. То е бяло на цвят, гранулоподобно, прилича на парафин. На пипане е мазно и мирише на петрол.


Още в сряда на плажа на Синеморец е забелязана бялата субстанция, която плува във водата и е изхвърлена и на плажа.


Атанас Русев от сдружението Да запазим Корал видял големи количества от веществото на плажа Корал. Децата си играли с гранулите.


Такива вещества има на всички плажове по Южното Черноморие, каза той и добави, че за 15 години по морето, за първи път вижда нещо подобно.


Русев се обадил на тел.112 и сигнализирал РИОСВ-Бургас, но още нямало отговор. Той е изпратил част от веществото в частна лаборатория. Очаква се днес да станат ясни резултатите.


Ще си направим наше си разследване да знаем какво е това. След като държавата не може нищо да направи, коментира Русев.


По-късно от РИОСВ-Бургас съобщиха, че съвместно с Басейнова дирекция и Лабораторията към Изпълнителната агенция по околна среда извършват проверки по плажовете в Приморско, Китен, къмпинг Корал, Лозенец, къмпинг Оазис и къмпинг Арапя. От там ще се вземат проби от веществото, включително от морската вода, и ще се предоставят за физикохимичен анализ. Резултатите се очакват след 4 дни, предаде БТА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във