Параграф22 Daily

§22 Новини

Бирници сложиха ръка върху оборота на 17 цветарници в София

Инспектори от НАП иззеха оборота на 17 обекта за продажба на цветя в София, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Това стана при съвместна акция на инспекторите от "Оперативни проверки" и публичните изпълнители от столичната данъчна агенция, проведена на 8 март

Проверените обекти са предварително селектирани. Те са собственост на лица, които имат стари задължения към НАП и въпреки че извършват дейност и реализират приходи, не предприемат действия за погасяване или обезпечаване на дълговете си.

Само за два часа публичните изпълнители иззеха от касите на длъжниците над 19 000 лева. А инспекторите от "Оперативни проверки" съставиха два акта - за неиздаване на касова бележка и за разлика в касовата наличност и отчетения от фискалното устройство оборот.

Данъчните признават, че изземането на оборота от търговски обект е крайна и се прилага само в случаите, когато длъжникът системно не плаща данъци и осигуровки, въпреки че разполага с парични средства. Практиката показва, че след изземане на касовата наличност, повечето търговци погасяват изцяло дълга си.

Процедурата по изземване касовата наличност в обекти на длъжници предвижда описване на наличните пари в касата на обекта, които се изземат и се превеждат по сметка на НАП за погасяване дълга на лицето. Заедно с взетия оборот се прави цялостна проверка на дейността на обектите. Следи се дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и други.

"Използваме всички предвидени в закона средства, за да съберем просрочените задължения. Вярваме, че действията ни ще имат и превантивен ефект върху некоректните търговци. Очакваме те да потърсят диалог с нас и доброволно да платят задълженията си”, коментира Илиана Христова, директор на ТД на НАП София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във